Ost Tirol

Oost Tirol (of Ost Tirol) is weer heel wat anders dan de rest van Tirol en Oostenrijk.  Dat komt mede door de ligging van dit deel van Oostenrijk. Na de eerste wereldoorlog werd Tirol in tweeën gedeeld. Het noordelijke deel bleef onderdeel van Oostenrijk, terwijl het zuidelijke deel van Tirol onder Italiaans bestuur kwam. Ost Tirol werd hierdoor een enclave die ingeklemd is door Salzburgerland en Italië. Lange tijd was het gebied slecht bereikbaar. Mede daardoor heeft Ost Tirol nog veel charme en is het er erg authentiek en romantisch. Door de komst van de Felbertauerntunnel is Ost-Tirol inmiddels erg goed bereikbaar voor Nederlandse toeristen. In dit mooiste gebied van Oostenrijk vindt je:

 • hoge bergen
 • veel natuur
 • prachtige uitzichten
 • Italiaanse invloeden
 • en veel rust

Matrei in Oost Tirol (foto: tiscover.com)

Geen massatoerisme in Oost Tirol, wel genoeg te doen.

Ost Tirol kent geen massa toerisme. Natuurlijk komen er wel vakantiegangers naar dit deel van Oostenrijk, maar doordat de skigebieden minder massaal zijn en het een onbekend deel van Oostenrijk is, is het er nog heerlijk rustig. Zowel in de zomer als in de winter. Door de zuidelijke ligging zijn er ook veel Italianen en Oostenrijkers te vinden die hier komen om te ontspannen en tot rust te komen.

Er is wel genoeg te doen. Je kunt er namelijk heel goed:

 • Skiën en snowboarden. Bijvoorbeeld in Lienz, Kals am Grossglockner, Matrei en st. Jakob
 • Wandelen. Er zijn kilometers aan wandelpaden uitgezet voor elk niveau. Van eenvoudige wandelpaden die zelfs met een kinderwagen af te leggen zijn, tot en met hoch alpine touren. De absolute uitschieter hier is het Nationalpark Hohe Tauern. Een uitgebreid natuurgebied. Vergeet je wandelschoenen en je regenjas niet.
 • Klimmen, er zijn hele mooie klimroutes op de via ferrata,een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand. Deze routes zijn ook voor beginnende rotsklimmers prima te doen
 • Fietsen en mountainbiken. Er zijn veel uitdagende routes zowel vlakke routes door de dalen als flinke klimmen richting het Hohe Tauern gebergt.
 • Eten en drinken. Door de nabijheid van Italië zijn er ook in de lokale keuken veel Italiaanse invloeden. Dit betekent heerlijk eten, maar ook genieten van goede wijn.

 

Nationalpark Hohe Tauern Ost Tirol

De belangrijkste bestemmingen.

Lienz is de hoofdstad van Oost Tirol. In dit stadje is het soms net of je in Italië bent. Er staan zelfs palmbomen in het centrum van deze oude stad. De lange winkelstraat is erg sfeervol en er zijn veel bakkerijen en cafes waar je gezellig wat kunt drinken. Het bijzondere aan Lienz is dat er ook nog eens twee skigebieden zijn namelijk Hochstein en Zettersfeld.

Het Nationalpark Hohe Tauern is één van de grootste natuurgebieden van Europa. Het heeft meer dan 250 bergtoppen die hoger zijn dan 3.000 meter. Vanuit Oost Tirol zijn er tientallen wandelpaden die dwars door de Hohe Tauern heengaan.

Gross Glockner Resort Kals-Matrei is het grootste skigebied van Ost Tirol. Het omvat ruim 110 pistekilometer en verbind de plaatsen Kals am Grossglockner en Matrei. Het skigebied is erg rustig en afwisselend.

 

Sfeervol Lienz

Wintersport in Ost Tirol

Doordat Oost Tirol lange tijd afgesloten is geweest zijn de wintersportgebieden nog kleiner, rustiger en gemoedelijker dan in het noorden. De skigebieden hier richten zich vooral op gezinnen en families en kennen niet of nauwelijks apres ski. Wel vindt je er hele mooie, rustige afdalingen midden in de natuur.

De belangrijkste skigebieden van Ost Tirol zijn:

 • Matrei & Kals am Grossglockner
 • St.Jakob im Defereggental
 • Lienz
 • Sillian / Hochpustertal

 

De pistes van het skigebied van Matrei (foto via Tiscover)

Wandelen in Oost Tirol

Oost Tirol is de ultieme bestemming om te gaan wandelen. Er zijn heel veel wandelroutes voor elk niveau. Gezinnen met kinderen kunnen genieten van de vele Lehrwegen, wandelroutes waarbij de kinderen alles leren over de natuur. Er zijn zelfs speciale wandelroutes die je met de kinderwagen af kunt leggen. Natuurlijk zijn er ook veel wandelroutes voor echte wandelliefhebbers. Deze gaan langs of door het mooi natuurgebied Hohe Tauern.

 

Wandelen in Prägraten Ost Tirol

Het weer en klimaat van Oost Tirol

Oost Tirol ligt aan de zuidkant van de alpenhoofdkam. Dat betekent dat het klimaat significant verschilt van dat van de rest van Tirol. Het geniet door zijn ligging ten zuiden van het Tauernmassief  een relatief mild klimaat. Dat betekent dat het er in de zomer lekker warm is. Je vindt bijvoorbeeld in Lienz palmbomen. De zomers duren ook langer dan in het noordelijke deel van de alpen.

In de winter is het klimaat van Ost Tirol te vergelijk met dat van Ticino/Sud-Tirol. Anders dan de meeste gebieden van Oostenrijk valt hier (net als in Italië) sneeuw niet bij een Nordstau, maar bij een Sudstau. Er kan dan in korte tijd heel veel sneeuw vallen. De winters in dit deel van Oostenrijk kenmerken zich vooral door de grote hoeveelheid zonnige dagen. Het is dus een goede bestemming voor zon- en sneeuwaanbidders.

Hoe kom je in Oost Tirol

Ost Tirol lag jarenlang behoorlijk afgelegen, maar door de komst van de Felbertauerntunnel is hierin verandering gekomen.

Met de auto naar Oost Tirol

Vanaf Utrecht is het omgeveer duizend kilometer rijden met de auto. De kortste weg is via de grensovergang bij Kufstein. Vanaf daar ga je een heel stuk binnendoor om uiteindelijk via de Felbertauernpass en de Felbertauerntunnel in Oost Tirol aan te komen. Hou er rekening mee dat de laatste twee uur van de rit niet meer op de snelweg wordt afgelegd.

Een alternatieve route is om te reizen via Salzburg en de Tauerntunnel. Deze route kost wel ongeveer een uur extra reistijd, maar kan in de spits ook tijdwinst opleveren omdat het minder druk bereden wordt.

In de zomer is er ook nog de mogelijkheid om het Oosten van Tirol te bereiken via de Großglockner-Hochalpenstraße. Volgens de Lonely Planet is dit hét hoogtepunt van Oostenrijk. Het leidt je dwars door de alpen en geeft geweldige uitzichten. Deze route is alleen in de zomer geopend.

 

Großglockner-Hochalpenstraße Hét hoogtepunt van Oostenrijk volgens Lonely Planet

Met de trein naar Oost Tirol

Met de trein zijn plaatsen als Lienz, Matrei goed bereikbaar per trein. De treinreis vanaf Utrecht kost ongeveer 14 uur.

Met het vliegtuig naar Oost Tirol

Dit deel van Oostenrijk heeft geen eigen vliegveld. Wel gaan er vanaf de luchthaven Salzburg en de airport van Innsbruck bussen naar bestemmingen in Ost Tirol. Hou hierbij rekening met een reistijd van ca. 1,5 tot 2 uur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *